Webbyråns första uppdrag

Way back in 1996...

En kort historia från tiden då knappt någon visste vad webb var och multimeda på CD-ROM var det hetaste inom digital media.

1996 fick vi vårt första uppdrag (på den tiden kallade vi oss inte för webbyrå då det knappat fanns någon marknad för det här i Gävle). Beställare var SanMedia (Sandviks egen reklambyrå). På den tiden var multimedia på högsta modet och inte många kände till Internet. Uppdraget gällde att få fart på en halvfärdig presentation som Sandvik Steel behövde inför en mässa. Två inhyrda programmerare från Danmark hade arbetat ett år med projektet innan de till slut gav upp och försvann. Efter sig lämnade de en salig halvfärdig röra. Presentationen saknade både ett fungerande gränssnitt och mycket av innehållet. Det var en månad kvar innan mässan skulle hållas. Klart vi ordnar det sa jag (läs: Mats Rigglöv) och sen var det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång.

Efter många sena kvällar blev presentationen klar i tid till mässan. Där användes den flitigt. Eftersom det hade varit ont om tid hade den fortfarande samma design och samma struktur som i den ursprungliga versionen (men med skillnaden att den fungerade). Efter mässan togs därför beslutet att det bästa ändå var att göra en helt ny presentation från början. Vi fick uppdraget att designa och producera den.

Sandvik Steel -  Wood Bandsaw - SteelEfter tre månaders arbete var den nya presentationen "Woodbandsaw - Steel" äntligen klar och kunde användas till nästa stora mässa. Presentationen översattes till flera språk och den trycktes på CD i 12 000 exemplar och skickades ut till säljare och kunder över hela världen.

I dag finns inte SanMedia längre och Sandvik Steel heter numera Sandvik Materials & Technology. Multimedia på CD-ROM har försvunnit och helt ersatts av olika former av webblösningar och appar.

I övrigt är mycket sig ändå likt, Sandvik är fortfarande en av våra större kunder och vi på webbyrån fortsätter leverera lösningar där andra går bet.

Multimedia Sandvik Wood Bandsaw - Steel

Kort om Sandvikkoncernen

Sandvik ligger i Sandviken (ett par mil väster om Gävle). De är en industrikoncern som specialiserar sig på bland annat materialteknik och industriella processer där forskning och utveckling har varit viktiga ingredienser för att de ska bli världsledande.

De arbetar inom flera områden så som verktyg och tillbehör inom skärande metallbearbetning, lösningar och service för gruvverksamheter och anläggningsindustrin. Andra områden är tillverkning av högkvalitativa, rostfria stålsorter och legeringar.

Sandvik har ca: 43 000 anställda och största delen av tillverkningen sker i Sandviken men de har verksamhet på flera orter t.ex. Bollnäs, Kista, Gimo och Svedala . Huvudkontoret flyttade för några år sedan till Stockholm.