Drupal

Drupal är ett kompetent och flexibelt webbpubliceringsssytem som passar bra för både enklare och komplexa webbplatser. Drupal är modulärt uppbyggt, vilket ökar flexibiliteten i systemet då det dels finns mängder av tilläggsmoduler men också för att det är skapat för att vara enkelt att skräddarsy.

Drupal uppskattas därför av webbyråer som arbetar med lite mer komplexa kunduppdrag. Drupal distribueras som fri programvara med öppen källkod och är alltså kostnadsfritt att använda. 

Drupal används idag både av ett stort antal små och stora organisationer och företag, t ex Vita husets officiella hemsida, NASA, NATO och IBM. Drupal passar inte bara bra för webbplatser utan är även bra som grund för webbshopar, intranät och kampanjsajter.

Vi utvecklar hemsidor och lösningar baserade på Drupal från analys,idé och design till färdigutvecklade lösningar. Vårt engangeman slutar inte efter lansering. Vi bistår självklart även med utbildning, support och förvaltning efter leverans. Har ni redan ett lösning baserad på Drupal kan vi även gå in och hjälpa till med den även om om vi inte byggt den från grunden. Läs mer om hur vi kan hjälpa mer med förvaltning och support i Drupal

Drupal klarar "allt"

Genom den flexibla uppbyggnaden och med hjälp av tilläggsmoduler kan funktionaliteten i Drupal utökas för att hantera de mest skiftande kraven. Mer grundläggande funktioner som formulär, bildgallerier, kalenderhänderlser, nyhetslistor osv klarar de flesta system men med Drupal går det att ta det ett steg längre och framförallt skräddarsy det så det fungerar precis som man vill. Det går att skapa händelsebaserade regler, importera och exportera data mot andra system osv. 

Många av de funktioner som måste skräddarsys i andra system finns alltså färdigt till Drupal. Samtidigt går det också att utveckla helt egna moduler och funktioner med Drupal.

De allra flesta publiceringssystem har fasta gränssnitt för redaktörerna och det går inte att styra så mycket hur det fungerar annat än vad som visas utifrån rättigheter. I Drupal går det att skapa teman även det administrativa gränssnittet även för redaktörer och på så sätt anpassa det efter kundernas behov. 

Drupal och säkerhet

Säkerheten har alltid varit något som utvecklarna av Drupal har satsat mycket på. Drupal är därför i dag ett av de mest säkra systemen för webbpublicering. I dag sker det alltfler och alltmer avancerade attacker mot hemsidor och för att undvika problem för affärskritiska hemsidor och lösningar rekommenderar vi varmt Drupal.

Att distribuera och installera Drupal

Drupal kan köras i många operativsystemsmiljöer t ex Windows, Mac OS X, Linux eller andra plattformar med stöd för antingen webbservern Apache (version 1.3+) eller IIS (version IIS5+) samt programmeringsspråket PHP 4.4.2 eller senare. Drupal behöver en databas för att lagra innehåll och inställningar, därför behövs också tillgång till en databasserver, t ex MySQL (4.1+) eller PostgreSQL (7.4+). Drupal 7 kräver MySQL 5.0.15 eller senare, PostgreSQL 8.3 eller senare eller SQLite 3.x. Version 5.2 eller senare av PHP rekommenderas. Om PHP 5.2 används måste systemet använda Drupal 5.1 eller senare. Drupal 7 kräver PHP 5.2.4 eller senare. Drupal 8 och 9 körs bäst på PHP 7.4.

På plattformen Microsoft Windows kan Drupal installeras med hjälp av Microsoft Web Platform Installer. Web PI kommer automatiskt att upptäcka eventuella saknade beroenden som exempelvis PHP eller MySQL och installera och konfigurera dessa innan Drupal installeras.

På plattformen Microsoft Windows kan Drupal installeras med hjälp av Microsoft Web Platform Installer. Web PI kommer automatiskt att upptäcka eventuella saknade beroenden som exempelvis PHP eller MySQL och installera och konfigurera dessa innan Drupal installeras.

drupal logotyp

Fördelar med Drupal

 • Drupal är ett av världens mest använda CMS.
 • Drupal är flexibelt och anpassningsbart.
 • Drupalutvecklare hjälper gärna varandra.
 • Drupal är Kostnadseffektivt.

Drupalwebbplatser byggda av Extrude

 • Äldrecentrum
 • Gävle hamn
 • Film Stockholm
 • OP Assistans
 • SLIF
 • Flygstaden Söderhamn
 • SLL Innovation
 • Swedesurvey
 • Stockmotion mfl.
Vi har levererat webbplatser baserade på Drupal till våra kunder bl.a. i Stockholm, Gävle, Hälsingland och Dalarna. 

Förvaltning & support
Vi förvaltar och hanterar support för webbplatser baserade på Drupal, både sådana vi själva levererat och sådana som andra leverantörer har skapat.
Läs mer om Förvaltning & Support