Mobilanpassning och responsiv design

Mobilanpassning

I dag använder allt fler smarta mobiltelefoner (smartphones) när de surfar. Har du många besökare på din hemsida som använder mobiler kan det därför vara dags att anpassa den för mobila enheter.

Mobilanpassning innebär att man skapar en variant av webbplatsen som utformas optimalt för att fungera för surfning på mobiler och plattor. När en besökare surfar till din webbplats med sin mobil får de automatiskt se den mobilanpassade varianten men de kan även välja att surfa som vanligt om de vill.

En mobilanpassad version av webbplatsen utformas dels så att det ska vara lätt att navigera på en liten skärm och dels brukar man ofta erbjuda ett enklare och mer kortfattat innehåll där det viktigaste finns med.

I dag övergår man alltmer till sk. responsiv design. Det innebär att webbplatsen automatiskt anpassar sig till användarens utrustning. Webbplatsen känner av skärmstorleken och anpassar sig utifrån det. Det är inte så enkelt att webbplatsen bara skalas ner utan man tar fram flera versioner av designen för att att optimera mot olika skärmar. Det innebär att gränssnittet också blir mobilanpassat. En liggande meny som fungerar bra på datorn kan t ex visas som en stående meny på mobiltelefonen.
När man arbetar med responsiv design är det vanligst att hela webbplatsens innehåll finns med även när besökarna kommer från mobila enheter.

Om webbplatsen som ska mobilanpassas använder sig av ett CMS (publiceringssystem) utnyttjar man även det för att underhålla den mobilanpassade versionen. Ofta går det att använda exakt samma material som ligger på den befintliga webbplatsen och det enda man gör är att anpassa gränssnittet, men ibland är det bra om man även skapar skräddarsytt innehåll som bara visas på de mobila enheterna.

Förutom att mobilanpassningen gör det lättare för besökare att få en bra upplevelse av din webbplatse är den i dag också en förutsättning för sökmotoroptimeringen. Webbplatser som inte är mobilanpassade eller har responsiv design rankas i dag mycket sämre av sökmotorerna. Speciellt Google tar stor hänsyn till det.

Kontakta oss om det är dags att mobilanpassa din webbplats. Vi föreslår då en lösing utifrån din webbplats och dina förutsättningar.