Arkiv

Har ditt konto blivit hackat?

SVT Dold är en tjänst från SVT där de tillsammans med en före detta hacker samlat in uppgifter om hemsidor som fått sina konton hackade.

I Dold kan du kolla om din e-postadress finns med bland dessa uppgifter. Om den gör det kan du sedan begära ut en lista via e-post som visar de hemsidor där din e-postadress finns med. Här kan du själv testa om ditt konto blivit hackat https://dold.svt.se

Tyvärr verkar det råda lite förvirrning om hur man ska agera om det visar sig att man har konton på hackade webbplatser. Många bryr sig bara om att gå in på just de webbplatserna och byter sitt lösenord där.
Tyvärr räcker inte det.

Du måste byta lösenord på alla hemsidor/tjänster där du använt samma e-postadress och lösenord som de som blivit hackade.

Anta att du har ett konto på en hemsida som heter "hackadwebbplats.se". Där har du använt e-postadressen "[email protected]" och lösenordet "lösenord123". Om den hemsidan blir hackad betyder det att hackarna kommit över både din e-postadress och ditt lösenord. De uppgifterna kan sedan användas för att ta sig in på alla andra hemsidor och tjänster där du använt de uppgifterna. 

Tänk också på att det kanske inte bara är vanliga hemsidor som du behöver se över. Om du t.ex. använt samma lösenord som blivit hackat på din dator eller tjänster som NETFlix, Spotify, Paypal eller webbshopar mm. är det säkrast att du byter även där.

Skulle du inte komma i håg vad du använt för lösenord på de konton som blivit hackade och du vet med dig att du brukar använda samma lösenord på flera ställen är det säkrast att du byter överallt där du använt e-postadressen!

(Eftersom SVT kommit över uppgifterna om hackade webbplatser finns uppgifterna redan spridda på internet. Det innebär de är öppet för alla som kommer över dem att använda dom.)

OBS! Om du behöver byta lösenord passa då på att använda olika lösenord på alla ställen. Då säkrar du upp dig och slipper liknande problem längre fram.
Skulle en hemsida/tjänst bli hackad framöver och dina kontouppgifter kommer ut kan de uppgifterna inte användas till att ta sig in på andra ställen.